søndag 6. oktober 2013

Shalom frå Jerusalem - dag 3

,
Dag 3 i Jerusalem var i går, ein dag med mange inntrykk og mykje gåing. 
Dagen starta med ein guida tur ned i utgravingane ved Vestmuren. Merkeleg å gå ned gjennom århundra for til slutt hamne nede på gatenivå som var for 2000 år sidan! 
Tunnelen ved Vestmuren var veldig omstridt då den opna. Grunnen er at den går langs heile Vestmurens lengde, heilt til den endar i Øst-Jerusalem, ikkje så langt frå Løveporten. Var nok mange som frykta at israelarane skulle grave seg inn under tempelområdet. 
Guiden som var ein av entreprenørane, var veldig påpasseleg med å understreke at ingen jøde kan bevege seg inn på (eller under) tempelområdet av frykt for å trakke på staden der "Det aller helligste" i tempelet var. Men når Ariel Sharon hadde seg ein tur på tempelplassen, så kan det vel vere nokre arkeologar som ikkje heilt klarar å halde seg på matta heller... 
Uansett, dette er eit veldig sensitivt område! Entrepenøren fortalde om korleis dei stabiliserte og støtta opp dei gamle fundamenta nedanfrå, dei hadde ikkje tilgang til å gjere dette ovanfrå. Interessant sjølv for ein lærar som ikkje har noko greie på fundament, sementering og den slags.

Den guida turen fortsette gjennom Gamlebyen og Via Dolorosa fram til Gravkyrkja. Masse turistar overalt, nokre kom syngande gjennom byen berande på trekross, andre kyste steinar der Jesus etter tradisjonen skulle ha falle, eller der han vart lagt etter han vart teken ned frå krossen. For oss litt surrealistisk, men for mange er dette veldig reelt og sterkt kjenslemessig. 

Så bar det i buss til Ein Kerem, ein koseleg liten by litt utanfor Jerusalem. Etter tradisjonen vart Johannes døyparen fødd her, så det er sjølvsagt bygd mange kyrkjer der for å markere det. 


På veg inn mot Vestmuren. På tempelplassen er det to moskear, her ser ein Al Aqsa moskeen med den grå kuppelen. På nedsida mot sør er det ein arkeologisk park.




Inngangen til tunnelen og utgravingane ved Vestmuren.



Dette er eit fundament for bygd for over 1000 år sidan. Problemet er steinar som dett ut og som må setjast på plass nedanfrå.



Her er me langt nede under Jerusalem si overflate. Denne svære steinen er ein del av Vestmuren. Korleis dei har klart å flytte på ein stein som er 14 m lang, mellom 3,5 og 4,5 m høg og meir enn 500 tonn kan ein verkeleg lure på. I dette området var det fleire bønneplassar og også synagoger. Legg merke til bønnelappane...




Oppe på landjorda att, og litt ulovleg fotografering over gjerdet som skil menn og kvinner. Legg merke til den unge ortodokse guten til høgre som held på å ordne med bønnereimane på armen.




Påkledningen er ikkje akkurat "up-to-date", men mobiltelefon er greit å ha, også for ultra-ortodokse....




Ei skjønn jente i det arabiske kvarteret.







Litt problematisk å manøvrere krossen i desse trange gatene, stappfulle av folk.



Gravkyrkja



Ein Kerem



Utsikt frå ei av dei mange kyrkjene.






















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar